Ugrás a tartalomra

Kiserőművek

Tisztelt Ügyfelünk!

Új, közcélú hálózatba betápláló kiserőműre vonatkozó igények közzétételi eljárásával vagy egyedi eljárásával kapcsolatosan, kérjük, válassza a Kiserőmű-csatlakozás, új (Közzétételi/Egyedi eljárás) menüpontot.

Megértését köszönjük.

Tájékoztatás az 526/2022. (XII. 16.) Korm. rendelete szerinti nyilatkozattételről

Nyilatkoznia kell azoknak az erőművi befektetőknek, akiknek már befogadott csatlakozási igénye volt 2022. május 2-át megelőzően. Ez a nyilatkoztatási eljárás a napelemes fejlesztések esetében csak az 50 kW feletti fejlesztéseket érinti, vagyis a háztartási kiserőművekre nem vonatkozik.

Az erre vonatkozó, 2022. december 16-án megjelent, 2023. január 1-én hatályba lépő veszélyhelyzeti kormányrendelet értelmében a befektetőknek 2023. január 15-ig kell megerősíteni beruházási szándékukat, vagy el is állhatnak attól. A nyilatkozattételi eljárás célja, hogy a hálózati engedélyesek minél pontosabb információk alapján, a tényleges piaci igények ismeretében tudják tervezni fejlesztéseiket. A rendelet  alapján  az elosztói engedélyes társaságoknak, így az MVM Émász Áramhálózati Kft.-nek 2023.  március 13-ig kell kiadnia a műszaki, gazdasági tájékoztató dokumentumokat azoknak a befektetőknek, akik 2022. május 2. után jelentkeztek hálózati csatlakozási igénnyel. További részletek

Tájékoztatjuk, hogy Társaságunknál a többi elosztói engedélyeshez hasonlóan a kiserőműves tájékoztató levél kiadásának,

illetve a csatlakozási terv felülvizsgálatának felétele a 10/2016 (XI. 14) MEKH rendelet 35 § (2) pontja és az annak mértékét szabályozó H 5847/2023 számú MEKH határozat alapján, figyelembe véve a H 440/2021 számú MEKH határozat D. mellékletének 2. pontjában foglaltak szerinti definiált díj megfizetése szükséges

Kiserőművi igénybejelentésre vonatkozó tájékoztató díja 187 699 Ft+Áfa / kiserőmű

Kiserőművi csatlakozási terv felülvizsgálatának díja 187 699 Ft+Áfa / kiserőmű

A legfeljebb 50 MVA névleges teljesítményű kiserőmű közcélú hálózathoz való csatlakozásának igényét az igénybejelentőnek az MVM Émász Áramhálózati Kft. Hálózat csatlakozási osztályára szükséges benyújtania az alábbi elérhetőségek valamelyikén "KISERŐMŰ" megjelöléssel.

Elektronikusan: kiseromu[AT]mvmemaszhalozat.hu

Csatlakozási infó 2019

A tájékoztatásunk tartalmazza az elosztói engedélyes működési területén lévő közcélú nagy/középfeszültségű alállomások vonatkozásában a zárolt alállomási körzeteket és a zárolt közcélú középfeszültségű elosztóhálózatának körzeteit.

Ezen területeken a kiserőművek csatlakoztatása nem valósítható meg jelentős alálomási beavatkozások nélkül. A zárolt alállomási és középfeszültségű elosztó hálózati körzetek ellátási területét a térképen pirossal jelöljük.

A honlapon közzétett tájékoztatón nem zárolt körzetként feltüntetett területre érkező igény nem jelent automatikusan közcélú hálózat fejlesztése nélkül történő csatlakozási lehetőséget. Minden esetben a közcélú hálózat fejlesztésének szükségességéről az elosztói engedélyes az igénybejelentésre küldött tájékoztatóban nyilatkozik.

A hálózat felvevőképességének vizsgálata után műszaki gazdasági tájékoztatót (továbbiakban MGT) állítunk ki, mely a csatlakozáshoz szükséges műszaki, pénzügyi és egyéb feltételeket tartalmazza. A megküldött MGT elfogadására a keltezéstől számított 6 hónap áll rendelkezésére, elfogadás hiányában új igénybejelentést szükséges benyújtani. Az elfogadott MGT-t eljuttathatja bármelyik igénybejelentés fogadására megadott csatornánkra. 

A hálózatra csatlakozás további feltételeiről kattintás után tájékozódhat. Az aktuális díjainkat az oldalon található Gyakran ismételt kérdések című dokumentumban találja meg.

Az MGT áttanulmányozása után, amennyiben azzal egyetért, kérjük az elfogadását, és a leírtak teljesítését (pl: mérőhely kialakítása, csatlakozási díj befizetése, a szükséges dokumentumok benyújtása)

A Társaságunk felé fizetendő díjak rendezésére az alábbi lehetőségeket biztosítjuk:

  • készpénz átutalási befizetésként (csekk),
  • átutalással,
  • illetve Ügyfélszolgálati irodáinkon bankkártyával.

Az igény benyújtása után műszaki gazdasági tájékoztatót (továbbiakban MGT) állítunk ki, mely a módosításhoz szükséges műszaki, pénzügyi és egyéb feltételeket tartalmazza. A megküldött MGT elfogadására a keltezéstől számított 6 hónap áll rendelkezésére, elfogadás hiányában új igénybejelentést szükséges benyújtani. Az elfogadott MGT-t eljuttathatja bármelyik igénybejelentés fogadására megadott csatornánkra.

Aktuális díjainkat a tudnivalók menüpont alatt találja.

A szabványos mérőhely kialakítását, készrejelentést, a regisztrált villanyszerelők/vállalkozók, az MGT-ben meghatározott módon és az Önnel való megegyezés/szerződés értelmében végzik el. A szabványos mérőhely kialakítására regisztrált villanyszerelők/vállalkozók jogosultak. Az MVM Émász Áramhálózati Kft. által ajánlott vállalkozók névsoráról és elérhetőségeikről ügyfélszolgálati irodáinkon, a http://aramkapocs.hu  internetes oldalon, vagy a 06 1/20/30/7 474 9999 telefonszámokon kaphat felvilágosítást.

A kialakítással párhuzamosan az Ön által választott kereskedővel szükséges megkötni a villamos energia vásárlási szerződést, melynek igazolására a kereskedő befogadó nyilatkozatot állít ki, melyet a készrejelentéssel együtt juttasson el hozzánk.

A készrejelentés és a szükséges díjak befizetése után elkészítjük a hálózatcsatlakozási és hálózathasználati szerződést.

A hálózatcsatlakozási szerződés önmagában villamos energia vételezésre nem jogosít.

A hálózathasználati szerződés a villamos energia vételezésre csak villamosenergia-kereskedelmi szerződéssel együtt jogosít fel!

További információk az Ügyintézés menüpontban. 

A szerződésben foglalt adatok ellenőrzése után kérjük, aláírva küldje vissza részünkre az alábbi csatornáink valamelyikén.  

A szerződések visszaküldése után a mérőszerelés időpont-egyeztetésének céljából felvesszük a kapcsolatot az igénybejelentéskor megadott elérhetőségek valamelyikén.

Kapcsolódó dokumentumok