Ugrás a tartalomra

Nagyszabású beruházás keretében újult meg az MVM Émász leg-nagyobb alállomása

Az MVM Émász legtöbb nagy feszültségű mezőt tartalmazó, – így legnagyobb – alállomása Lőrinciben található, ahol már a II. Világháború előtt is erőmű állt. Ebből és elhelyezkedéséből adódóan fokozatosan csomóponttá vált, több nagyfeszültségű távvezeték kapcsolódott és kapcsolódik hozzá. Nemrégiben pedig egy új fejlesztésnek köszönhetően közvetlen szomszédságában épült meg az ország három gyorsindítású erőművi blokkja közül az egyik, amely szintén ide csatlakozik. Napjainkban 30 Heves és Nógrád megyei település közel 39 ezer fogyasztójának, többek között jelentős ipari üzemek ellátása is a létesítményen keresztül valósul meg.
A rekonstrukció azért vált időszerűvé, mert az alállomás primer és szekunder oldali technikája elöregedett. A középfeszültségű berendezés és a védelmi irányítástechnikai rendszer a régi Lőrinci Erőmű hatalmas épületében, különböző emeleteken üzemelt a közelmúltig, amelyből azonban ki kellett költöznünk. Így, a komplex beruházás keretében megépült egy új típustervi kapcsoló- és vezénylőépület is, amelyben helyet kaptak az új lemeztokozott középfeszültségű berendezések, valamint a szekunder rendszer is. A munkálatok során az alállomás minden eleme megújult. A beruházás kivitelezése során nagy kihívást jelentett szakembereink számára, hogy az összes munkálatot úgy végezték el, hogy sem az alállomást, sem az ide bekapcsolódó távvezetékeket még ideiglenesen sem kapcsolták le a hálózatról, az üzembehelyezések is folyamatosan zajlottak, az alállomás működése nem került korlátozásra.

A több mint 2,5 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően egy - a mai igényeknek megfelelő -, hosszú ideig működőképes alállomás műkődik ma Lőrinciben. 

Köszönet valamennyi kollégánknak, akik részt vettek az MVM Émász egyik legkomolyabb beruházásában!