Ugrás a tartalomra

Év végén elindul a villamosenergia-iparági adatcsere

A villamosenergia piacának dinamikus fejlődése és a fogyasztói igények változása új kihívások elé állítja a szektor szereplőit, amelyre válaszul 2023 végétől megvalósul a villamosenergia szolgáltatók és kereskedők, valamint a hálózati elosztók közötti iparági adatcsere első üteme. A szolgáltatók és az elosztók közötti folyamatos és nagy tömegű információáramlásban a teljesen automatizált adatcsere jelentős előrelépést hoz a hatékonyabb piaci működés és az ügyfélkiszolgálás terén.

Az iparági adatcsere bevezetése lehetővé teszi a kereskedelmi és elszámolási folyamatok határidőre történő megvalósítását, az adatforgalmi és adatkezelési biztonság szavatolását, az egyensúlytartáshoz szükséges adatforgalom biztosítását, a nemzetközi szabványoknak való megfelelőséget és a piaci működés költséghatékony biztosítását, hiszen a digitalizált folyamatoknak köszönhetően jelentősen csökkenni fog a manuális adatkezelés. Az adatcserével a folyamatos villamosenergia-ellátás továbbra is zavartalanul biztosított, a villamos energia ára nem változik.

A rendszer élesítését a két energiaszolgáltató és a hat hálózati elosztó 2023. december 29-én és 2024. január 6-án, több lépcsőben valósítja meg. Ilyen léptékű, ennyi engedélyes társaságot egyszerre érintő, összehangolt informatikai fejlesztésre a hazai villamos energia szektorban még nem volt példa.

Az MVM mindent megtesz annak érdekében, hogy az új rendszer bevezetése zökkenőmentes legyen. Egy ekkora fejlesztésnél ugyanakkor a gondos tesztelés ellenére sem zárhatók ki a hibák, ezért ügyfeleink türelmét és megértését kérjük.

Az iparági adatcsere rendszerének bevezetése az ügyfelek számára kézzelfogható változást elsősorban a diktálás tekintetében jelent. 2024-től a havi mérőállások diktálását már nem a hálózati elosztók, hanem az egyetemes szolgáltatók fogadják. Kivételt képez az éves leolvasás, illetve az azt helyettesítő fényképes diktálás azoknál az elosztóknál, amelyeknél erre az ügyfeleknek lehetőségük van. Kérjük előre fizetős mérővel (EFM) rendelkező ügyfeleinket, hogy az adatcsere rendszerének élesítését megelőzően, 2023. december 28-ig gondoskodjanak a következő időszakban számukra szükséges villamos energia mennyiség feltöltéséről.

A villamosenergia kereskedők és elosztók közti adatcsere a teljesen automatizált, digitalizált folyamatok bevezetése révén nem csupán a piaci szereplők, hanem minden fogyasztó számára is előnyös. A szektor fejlődése és az innovációk bevezetése hozzájárul egy fenntarthatóbb és élhetőbb jövő kialakításához. A villamosenergia piacának szereplői elkötelezettek amellett, hogy az adatcsere révén tovább növeljék a piaci hatékonyságot és az ügyfél-elégedettséget, hozzájárulva a fenntartható energiajövő kialakításához.