Ugrás a tartalomra

Innovatív és gazdaságos üzemeltetési megoldás az MVM-nél

A villamos energia iránt egyre növekvő igény és az elosztott termelés térhódítása nagy kihívás elé állította az áramszolgáltatókat. A kihívásokra válaszul az MVM Émász, kiépítette korszerű dinamikus távvezeték terhelhetőségi (DLR) rendszerét, amely nemcsak a hálózat rugalmasságát és hatékonyságátt, de az üzembiztonságot is növeli.

A Gyöngyöshalász és Detk közötti 132 kV-os távvezeték szakaszon az MVM Émász Áramhálózati Kft. a közelmúltban építette ki DLR-alapú rendszerét, amelynek segítségével – a környezeti és sodronyparaméterek monitorozásával – adott vezetékszakaszra meg tudja határozni az aktuálisan átvihető maximális teljesítményt. Ennek segítségével többnyire növelhető a távvezeték kapacitása, hiszen értéke az idő 95%-ában nagyobb, mint a hagyományosan figyelembe vett statikus érték.

A viszonylag gyorsan és gazdaságosan kiépíthető rendszer további előnye, hogy segít a szélsőséges időjárási körülmények jelentette kockázatok csökkentésében is, használatával például kiszámítható és megelőzhető a jégréteg lerakódás a vezetéken, így kiküszöbölhető a természetes pótteher lerakódása.

Az új megoldás használatával tehát nem csak hatékonyabbá, hanem üzembiztosabbá is válik az érintett távvezeték működtetése.