Ugrás a tartalomra

Az MVM Émász jelentős beruházással támogatja a jövő energiahálózatának kiépítését

Budapest, 2022. június 17. – 16 milliárd forintból újul meg az elkövetkezendő években Észak-Magyarország villamosenergia-hálózata. Az Európai Unió által támogatott Danube InGrid projekt 2. ütemének keretében, határon átnyúló együttműködésben zajlik az MVM Émász Áramhálózati Kft. hálózatbővítése és -fejlesztése, amely az észak-magyarországi régióban élők energiaellátását teszi biztonságosabbá és fenntarthatóbbá. A projektet a június 16-án tartott nyilvános konzultáción ismerhették meg az érintettek.

Alkér Zoltán, az MVM Csoport infrastruktúra vezérigazgató-helyettese a nyilvános konzultáción elmondta: „A Danube Ingrid projekt kiváló lehetőség arra, hogy létrehozzuk a jövő energiahálózatát. Így nemcsak mi, hanem minden ügyfelünk – legyen szó akár lakossági, akár üzleti ügyfélről – gondolkodhat további zöld beruházásban. Ezzel pedig együtt tudjuk megteremteni a fenntartható jövőt.”

A még 2020-ban a szlovák átviteli rendszerirányító (SEPS) és villamos energia elosztó (ZSD), valamint hazai részről – az átviteli rendszerirányító (MAVIR), mint támogató tag részvétele mellett – az E.ON Hungária Csoport észak-dunántúli elosztója (EED) által indított Danube InGrid projekt második fázisába most – egy újabb szlovák (VSD) és magyar elosztó (ELMŰ) mellett - az MVM Csoport is bekapcsolódik.

Az MVM Csoport részeként működő észak-magyarországi áramhálózati társaság, az MVM Émász a Danube InGrid projekt keretében jelentős beruházásokat hajt végre, okos megoldásokkal megerősíti és bővíti a meglévő villamosenergia-hálózati infrastruktúrát, hogy a dinamikusan növekvő, megújuló alapú villamosenergia-termelés hálózati csatlakozása biztosítható legyen. Erre azért is szükség van, mert egyre több ügyfél válik maga is energiatermelővé a megújuló energiaforrások elterjedésével, emiatt pedig fontos fejleszteni a meglévő hálózatot is. Az összesen 16 milliárd forint költségvetésű projekt több mint fele önerőből, a fennmaradó része pedig uniós finanszírozásból valósulhat meg nyertes támogatási pályázat esetén. 

A fejlesztéssorozat keretében az MVM Émász intelligens, távműködtethető hálózatrendszert hoz létre, amely érzékelhető változást hoz az ügyfelek életében is. A fejlesztéseknek köszönhetően csökken a hálózatban tapasztalható feszültségingadozás, ezzel biztosabbá válik az energiaellátás, illetve mivel a hálózat távolról is könnyen irányítható és ellenőrizhető lesz, sokkal gyorsabban lehet elhárítani az üzemzavarokat is. Előbbieken túl bővül a kapacitás is, amelynek eredményeként további felhasználók tudnak csatlakozni a hálózatra, ezzel pedig kiszolgálható a növekvő energiaigény is.

 

A fejlesztések számokban

A projekt során az MVM Émász 1150 db kis- és középfeszültségű állomást tesz intelligensé, amelyhez a mögöttes adatgyűjtő rendszer létrehozása is megvalósul, 60 db kis- és középfeszültségű állomást tesz alkalmassá arra, hogy terhelés alatt is szabályozható legyen, valamint 125 db távműködtetésű berendezést telepít a középfeszültségű elosztóhálózatra.

A projekt első lépéseként az MVM Émász Maklár és Sülysáp településeken új, távműködtetésű alállomásokat létesít, ezzel ki tudja elégíteni a térség növekvő villamosenergia-igényét.

A beruházások nem állnak meg az országhatárnál, az MVM Émász intelligens hálózatot fejleszt a Baradla-Domica barlangrendszer modern villamosenergia-ellátására, valamint időjárás-figyelő állomásokat telepít, az adatokat pedig megosztja a határon túli partnerekkel, ezzel csökkentve az időjárás-függő energiatermelők hálózatra gyakorolt hatását.