Ugrás a tartalomra

Okos mérés

Az energiaipar jelentős átalakulás előtt áll a megújuló energiák felhasználása és az okos hálózatok kialakítása révén.

A változások az Ön érdekében történnek, amelynek Ön is a részese lehet, aktív és tudatos részvétellel. 

A cél elérését segíti:

  • Az okosmérés, amely az Ön energia fogyasztásáról nyújthat valós idejű információt;
  • És az okos hálózat, amely költséghatékonyan kapcsolja össze a hozzá csatlakozó fogyasztók és termelők működését, hogy egy hatékony és magas biztonsági ellátású rendszert biztosítson.

Miért jó az okosmérő?

  • A smart mérőket intelligens vagy okosmérőknek is nevezik. Ugyanúgy működnek, mint egy normál villanyóra, de okosabban. A mérő kijelzőjén követheti, hogy mennyi energiát használt fel – vagy táplált vissza a hálózatba háztartási méretű kiserőmű (HMKE) üzemeltetése esetén -, továbbá képes távolról kommunikálni az energiaszolgáltatóval. Ezáltal a mérő személyes leolvasása is feleslegessé válik.
  • Az okosmérők részét képezhetik a smart otthonoknak. Ez a mérők és egyéb elektronikai berendezések, biztonságtechnikai eszközök intelligens összekapcsolása, melynek segítségével könnyen áttekinthetővé és felügyelhetővé válik a lakás energetikai rendszere.
  • A smart mérők segítségével Ön jól követheti a fogyasztását, és így változtathat fogyasztási szokásain. A tudatos energiafelhasználás révén pedig akár csökkentheti energiadíj számláját és hozzájárulhat az üvegházhatás visszaszorításához.

Az elosztói engedélyes kötelezettségei:

A villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló kormányrendelet előírásai alapján az elosztó köteles okosmérőt felszerelni a kisfeszültségen 3 × 80 Amper és az alatti csatlakozással rendelkező felhasználó részére:

  • Ha a felhasználási hely teljesítménye - új felhasználási hely új csatlakozása vagy a felhasználási hely teljesítménybővítése esetén - eléri vagy meghaladja a 3 × 32 A-t,
  • Direkt mérés esetén, ha a felhasználási helyen háztartási méretű kiserőmű kerül csatlakoztatásra a villamosenergia-hálózatra, vagy a háztartási méretű kiserőmű esetében a fogyasztásmérő-berendezés hitelesítési ideje lejár,
  • Ha a felhasználási helynek villamos energia fogyasztása az előző éves elszámolási időszakban elérte vagy meghaladta az 5000 kWh/év mennyiséget, és a felhasználási helyen nincs indirekt mérés kialakítva.

Ha az okosmérő által mért fogyasztási adatokhoz szeretne hozzá férni, kérjük, igényét az eloszto[AT]mvmemaszhalozat.hu címre írt levelében (Kapcsolódó dokumentumok között található nyomtatvány kitöltésével), vagy ügyfélszolgálati irodáinkban személyesen jelezze. Az adatokhoz való hozzáférés ingyenes.

Az elosztói engedélyes adatvédelmi rendelkezéseiről bővebben weboldalunkon és ügyfélszolgálati irodáinkban tájékozódhat. Ha élni kíván a GDPR szerint biztosított érintetti jogaival, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal az adatvedelem[AT]mvmemaszhalozat.hu címen.

Kapcsolódó dokumentumok