Ugrás a tartalomra

Fogyasztásmérés

Idényjelleggel fogyasztó ügyfeleinket (pl. nyaraló övezet, külterület) leolvasó munkatársunk a következő leolvasás várható időpontjaként megjelölt dátumtól eltérően, akár egy héttel korábban is felkeresheti. Ezen intézkedésünk is a sikeres leolvasások számának növelését szolgálja.
A mérőállás(oka)t az alábbi módokon közölheti:

Rendszerengedélyes mérőszekrények alkalmazása átmeneti időszakban

A fogyasztásmérőszekrény tipizálás követelményét megújítottuk.

A követelmények tekintetében a régi és új szekrények alkalmazhatóságának határdátuma az igénybejelentés vonatkozásában ugyan éles határt szab, de a szekrények beépítése ennek fényében, határdátumot meghaladó is lehet, az alábbiak szerint:

  1. Megújítás előtti (korábbi) tipizálás követelményeit kielégítő rendszerengedélyes fogyasztásmérő szekrényeket 2021. október 15-ig beadott igénybejelentések esetén még lehet alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy október 15.-i határdátum előtt indított igényt, egy későbbi időpontban is be fogunk kapcsolni a korábbi követelményt teljesítő szekrénnyel.
  2. A 2021. október 16-tól beadott igénybejelentések esetén, már csak az új rendszerengedéllyel rendelkező mérőszekrények építhetők be.
  3. A 2021. október 15-ig indított igények esetén a méréstechnikai terveket a korábbi tipizálás követelményeit kielégítő szekrényekkel is elfogadjuk. Bekapcsolás a terv érvényességi idején belül az abban elfogadott típusú szekrényekkel történik meg.

Tehát az átmeneti időszak alatt, az új típusú mérőszekrények mellett a korábbi követelmény szerinti rendszerengedélyes szekrények is bekapcsolhatók, ha azok kielégítik az alábbi linken elérhető tájékoztatóban szereplő műszaki és méret követelményeket, azaz a mérőberendezési elemek elhelyezéséhez rendelkezésre áll a megfelelő méretű tér.

A hálózatra csatlakozás feltételei

Az alábbi táblázatban található információk, gyártó és típus bontásban segítséget nyújtanak a mérőhelyi elvárások teljesítésének megítéléséhez.

Ezen szekrénytípusok alkalmazhatók 2021. október 15-ig beadott igénybejelentések esetén.

Fogyasztásmérőszekrény helykínálata - gyártói adatszolgáltatás

Az MVM Émász Áramhálózati Kft. ellátási területén elfogadott rendszerengedélyes fogyasztásmérő szekrények listája társaságunk honlapján itt érhető el:

https://mvmemaszhalozat.hu/tudnivalok/minositett-keszulekek/tipizalt-fogyasztasmero-szekrenyek

Egyéb hasznos információk és oktatási anyagok tájékoztató jelleggel a MEEVET honlapján találhatók.

Energia Info

Az idősoros méréssel ellátott és ilyen tarifával vételező fogyasztóink részére a napi, havi terhelési adataikat Interneten keresztül ingyenesen hozzáférhetővé tesszük. Az adatok letöltésével, energiaforgalmuk vizsgálatán keresztül felhasználóink optimalizálhatják energia felhasználásukat.


Idősoros felhasználók mérési terv követelménye


Idősoros elszámolású felhasználó fogyasztásmérését tervezni kell, a fogyasztásmérő hely, méretlen vezeték, a hálózati engedélyesi zárópecséttel zárt főelosztó berendezés rész, vagy készülékei létesítése, áthelyezése, átalakítása, eltérő típusú cseréje esetén. Az oldalról letölthető a fontos előírásokat tartalmazó tájékoztató, a kivitelezői nyilatkozat valamint az idősoros bekapcsolás kiviteli terv nélkül tipizált megoldással.

Tipizált mérőhellyel szerelt (mérési terv készítését nem igénylő) fogyasztásmérőhelyek esetén

Az alábbi feltételek együttes teljesülése esetén elegendő (a mérőhely kivitelezését követően), a társaságunk által alkalmazott 564-es számú kivitelezői nyilatkozat elfogadtatása:

a felhasználó a mérőhely kialakítását ajánlott vagy regisztrált vállalkozóval végezteti;
csatlakozási pontra telepített, igényelt teljesítményhez illesztett, elszámolási módnak és tarifa igénynek megfelelő, és társaságunk által elfogadott rendszerengedéllyel rendelkező tipizált fogyasztásmérő szekrény kerül kialakításra;
a mérőhelyet a csatlakozási ponton, kisfeszültségű földkábeles csatlakozás esetén az ingatlan közterületi határán, vagy attól egy méter távolságon belül kell kialakítani.

A kivitelezői nyilatkozat jóváhagyását, a tervezok.emaszhalozat.hu internetes címen található online felületünkön kezdeményezheti, melynek használatához előzetes regisztráció szükséges. 

Az online formában létrejövő 564. sz., kivitelezői nyilatkozat mellé az alábbi dokumentumok csatolása szükséges*:
az 564. sz. nyilatkozat regisztrált, vagy ajánlott szerelő által aláírt példánya
az áramváltók hitelesítési bizonylata
a fogyasztásmérő szekrény típusát igazoló dokumentum

*A dokumentumokat PDF formátumban lehetséges feltölteni. A feltöltési méretkorlát értéke 8 MB.

Ebben az esetben a vállalkozó által kiállított 564-es számú kivitelezői nyilatkozat, illetve  a fentebb említett dokumentumok együtt tartalmazzák a méréstechnikai kiviteli terv lényegi, Társaságunk által elvárt adattartalmát.

Fogyasztásmérő berendezések felülvizsgálata

Elektronikus fogyasztásmérők kezelése

Kapcsolódó dokumentumok