Ugrás a tartalomra

Felhasználó által történő karbantartási tevékenységek

Tisztelt Ügyfelünk!

Amennyiben olyan karbantartási munkálatot szeretne elvégezni az ingatlanán, amelyhez az elektromos hálózat feszültségmentesítésre van szükség, akkor a lenti dokumentumot juttassa vissza a https://mvmemaszhalozat.hu/ugyintezes/ugyfelszolgalat/elerhetosegeink menüpontban található elérhetőségeinken.

A felhasználó igénye alapján végzett feszültségmentesítés díját ez Elosztói üzletszabályzat tartalmazza. Fontos azonban tudni, hogy ha gallyazási munkálatok idejére kéri a hálózat feszültségmentesítését, azt társaságunk térítésmentesen biztosítja.

 

Gallyazással kapcsolatos információk:

  • A vezeték biztonsági övezetében csak olyan fákat szabad telepíteni, amelyek megnőve a későbbiekben nem veszélyeztetik a vezetéket, és így az üzembiztonságot. Ezért kérjük, csak olyan fákat ültessenek a vezetékek közelében, melyek kifejlett állapotban sem érik el a 4 méteres magasságot. Az utcai vezetékhálózat és a mérőhely között elhelyezett csatlakozó vezetéket zavaró fák is jelentősen veszélyeztetik az ingatlan áramellátását.
  • A 2/2013 (I.22.) NGM rendelete szerint a biztonsági övezet környezetében levő fák, bokrok ágait az ingatlan tulajdonosa (kezelője) köteles rendszeresen eltávolítani, ha azok a szabadvezeték biztonsági övezet határát érintik.
  • A gallyazási tevékenységet a vegetációs időn kívül, október és március között célszerű elvégezni.
  • A Villamos energiáról szóló törvény (későbbiekben VET) alapján az MVM Émász Áramhálózati Kft. a növények vegetációs idejétől függetlenül jogosult a gallyazási munkálatok elvégzésére, illetve elvégeztetésére, amennyiben ezt az ingatlan tulajdonosa nem vagy nem megfelelő mértékben teszi meg. A munkálatok elvégzését az ingatlan tulajdonosa (kezelője) a Polgári Törvénykönyv alapján tűrni köteles.
  • A gallyazási munkát az MVM Émász Áramhálózati Kft. rendszerint vállalkozóval végezteti el. Kertészettel, parképítéssel foglalkozó szakértő cégek kapnak megbízást, melyek rendelkeznek kellő gyakorlattal, szaktudással (kertészeti, botanikai ismeretekkel) és a szükséges felszereltséggel. A végeredmény azonban nem feltétlenül ugyanaz, mintha azt a fa tulajdonosa évente végezné el. Ennek oka az, hogy az MVM Émász Áramhálózati Kft. érdeke elsősorban (érthető módon) a biztonságos üzemeltetés, továbbá egy adott terület gallyazására a nagy területi kiterjedtség miatt csak 2-3 évente kerül sor, így jelentősebb lesz a beavatkozás is.
  • Az élet védelme és a vagyonbiztonság megőrzése érdekében a gallyazás idejére feszültségmentesíteni kell az elektromos hálózatot, amit ebben az esetben társaságunk térítésmentesen biztosít. 
  • Az eloszto[AT]mvmemaszhalozat.hu e-mail-címen érdeklődjön gallyazó partnereink elérhetőségéről és a feszültségmentesítés folyamatáról.
  • További tudnivalók: https://mvmemaszhalozat.hu/ugyintezes/muszaki-ugyintezes/gallyazas

Kapcsolódó dokumentumok