Ugrás a tartalomra

Rugalmas és biztonságos villamosenergia-hálózat biztosítása az időjárásfüggő megújuló energiaforrások integrálása érdekében az MVM Émász Áramhálózati Kft. szolgáltatási területén

Projekt azonosító: RRF-6.1.1-21-2022-00005

 A projekt címe: Rugalmas és biztonságos villamosenergia-hálózat biztosítása az időjárásfüggő megújuló energiaforrások integrálása érdekében az MVM Émász Áramhálózati Kft. szolgáltatási területén

Végső kedvezményezett: MVM Émász Áramhálózati Kft.

A fejlesztés tárgya, célja: az MVM Émász Áramhálózati Kft. villamosenergia-hálózatának fejlesztése annak érdekében, hogy tovább növekedjen a hálózat naperőművi kapacitás befogadó képessége. A tervezett növekedés mértéke 2026 tavaszáig legalább 221 MW.
Elnyert támogatás összege: 12 128 480 000 Ft
A beruházási költségre vetített támogatás mértéke: 50%
A támogatás forrása: Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2026.04.30. 

A projekt tartalmának bemutatása:
Az elmúlt években jelentős mértékben megnövekedett Európában és így Magyarországon is az időjárástól függő megújuló alapú villamosenergia-termelés, amely hazánkban elsősorban fotovoltaikus (PV) termelést jelent. A hálózatra kapcsolt naperőművek számának és teljesítőképességének növekedése szükségessé teszi a villamosenergia-értéklánc többi elemének egyidejű/összehangolt fejlesztését, mivel annak elmaradása a hálózat instabilitásához, gyakoribbá váló üzemzavarokhoz és ezáltal a további naperőművek csatlakoztatásának ellehetetlenüléséhez vezethet.
Jelen projekt célja az MVM Émász Áramhálózati Kft. szolgáltatási területén olyan fejlesztések végrehajtása, melyek jelentősen növelik a hálózat műszaki kapacitását és ezzel lehetővé teszik további megújuló alapú termelő egységek rendszerbe integrálását, valamint egyidejűleg növelik a meglévő rendszer rugalmasságát és ellenálló képességét.

A projekt keretében kitűzött főbb fejlesztési irányok:
• 132/22 kV-os alállomás fejlesztések;
• középfeszültségű (KÖF) hálózati fejlesztések;
• kisfeszültségű (KIF) hálózati fejlesztések;
• digitális fejlesztések.
A fenti fejlesztések eredményeképpen 2026 tavaszáig legalább 221 MW-tal növekszik majd az MVM Émász Áramhálózati Kft. hálózatába fogadható új naperőművi termelőkapacitások volumene. A projekt ily módon hozzájárul a Nemzeti Energia és Klíma Tervben (NEKT), a Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervben (HET), a Nemzeti Energiastratégiában, valamint az új Nemzeti és Energia- és Klímatervben foglalt energiapolitikai és klímapolitikai célok eléréséhez.

Fejlesztések a rugalmas és biztonságos villamosenergia-hálózatért


Galéria

Az MVM Émász Áramhálózati Kft a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (Recovery and Resilience Facility – RRF) pályázat keretében komplex elosztóhálózati beruházási projektet hajt végre 2026. április 30-ig, amelynek az alapvető célja az időjárásfüggő megújuló energiaforrások elosztóhálózati integrációjának elősegítése az MVM Émász működési területén. A projekt indulásáról sajtótájékoztató keretében tájékoztatta a közvéleményt a társaság.